Miegs, šķiet ir patīkamākā diennakts nodarbe lielākajai daļai cilvēku. Miegs ir būtiska cilvēka veselības sastāvdaļa, pat dzīvības nepieciešamība. Cilvēks guļot atjaunojas, gūst jaunu enerģiju un spēku, lai nākamajā dienā varētu atkal darboties un tas, kā mēs zinām, ir ļoti būtiski, ja sports ir ikdienas sastāvdaļa.
Cilvēks vidēji guļ no 7-8 stundām diennaktī. Ja nodarbojies ar sportu, tad būtu nepieciešams gulēt vairāk, jo miegs ir svarīgs ķermeņa atjaunošanās procesā. Protams, sporta ārstu viedokļi ir atšķirīgi, bet vairākums iesaka gulēt papildus vismaz vienu stundu diennaktī, lai saglabātu izturību, spēku un precizitāti. Kas notiek ja neesi izgulējies? Nākamajā dienā jūties noguris, koncentrēšanās spējas samazinās, paaugstinās stresa līmenis un ķermenis sauc pēc atpūtas. 

Miega trūkums palielina stresa hormona, kortizona līmeni. Novērots arī, ka miega trūkums samazina glikoigēna un ogļhidrātu pārstrādi un tas, kā mēs zinām, traucē metabolisma aktivitātei.

Ja dienā, kad cilvēks nav izgulējies, ir paredzēts treniņš, tad droši var rēķināt, ka atdeve un rezultāts var samazināties pat par 50%. Turklāt, ņemot vērā, ka neizgulēšanās rada papildus satraukumu prātam un zaudē daļu koncentrēšanās spējas, paaugstinās traumu iegūšanas risks.

Lai nākošais treniņš būtu ar 100% atdevi un efektīvs, Veselības pasaule apkopojusi būtiskākos nosacījumus:

1. Lai arī cik grūti un neiespējami tas būtu šodienas dinamiskajā ikdienā, bet jācenšas iet gulēt un jāceļas vienā un tajā pašā laikā. Jā, jācenšas arī brīvdienās būtiski ritmu neizjaukt.

2. 2 h pirms gulētiešanas nenodarbojies ar kardio treniņiem, jo tas ķermeni “uzkurinās” un aizmigt būs daudz grūtāk. Protams, ir izņēmumi, bet balstoties uz vairākumu, impulsīvi treniņi rada papildus uzbudinājumu ķemenim.

3. Ja plānots doties uz sporta sacensībām ārpus valsts, tad ieteikums ir doties pāris dienas iepriekš, lai sacensību dienā ķermenis būtu pamodies pēc ierastā režīma. Jo lidojuma posms, aklimatizācija un citi faktori, kas vienmēr ietekmē ķermeni ceļojuma laikā, būtiski arī ietekmē sportista fizisko stāvokli

4. Pirms miega nelieto kofeīnu saturošus produktus un alkoholu

5. Neizgulēšanās būtiski ietekmē metabolismu un ķermeņa svaru, kā arī to, kā ķermenis uzņem un apstrādā ogļhidrātus. Neizgulēšanās palēlina metabolismu, tādēļ

6. Miegs var ietekmēt hormonu darbību, kas ir atbildīgi par mūsu apetīti. Tā var pieaugt, vai samazināties/ pazust

7. Miegs ietekmē arī mūsu sirds un asinsvadu veselības stāvoklis. Nopietni miega traucējumi ir saistīti ar hipertensiju, paaugstinātu asinsspiedienu, paaugstinātu stresa hormonu līmeni un sirdsdarbības traucējumiem. Turklāt risks palielinās ne tikai tiem, kas guļ par maz, bet arī tiem, kas guļ par daudz!

8. Neregulārs miegs mazina imunitāti, kas noved pie dažādām slimībām. Lai palīdzētu šūnām atjaunoties, ir nepieciešams pilnvērtīgs miegs, jo tas palīdz cīnīties pat ar vēzi. Ja cilvēks neizguļas, viņš arī ātrāk noveco, cilvēks var ne tikai nokristies svarā, bet arī nevēlami pieņemties svarā.

9. Silta duša un silts piens ir lielākie miega veicinātāji!

Šķiet miegs ir patīkamākā nodarbe, turklāt ar tik neatsveramām un būtiskām nepieciešamībām mūsu ķermenim, tādēļ, kāpēc beidzot kārtīgi neizgulēties? Un tā, katru dienu!

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.